Η ρινοπλαστική συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με τη βελτίωση της ψυχολογίας 

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 15:51
SHUTTERSTOCK

Νέα έρευνα συνέδεσε την απόφαση που λαμβάνει κάποιος να υποβληθεί σε ρινοπλαστική επέμβαση με τη βελτίωση της ψυχολογίας του και την αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Μία ανασκόπηση 16 μελετών που διεξήχθη από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική επέμβαση για να διορθώσουν ατέλειες στη μύτη τους ή που έπαθαν κάποιο τραυματισμό σε αυτήν, είχαν έπειτα από την επέμβαση πολύ καλύτερη ψυχολογία στο να αντιμετωπίσουν τη ζωή, και φυσικά αυξήθηκε η αυτοπεποίθησή τους. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, οι οποίοι αξιολόγησαν την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων και την ποιότητα ζωής τους πριν και μετά τη ρινοπλαστική, δήλωσαν ότι η επέμβαση βελτιώνει και τα δύο αυτά πεδία. Όσοι έλαβαν μέρος σε αυτές έκριναν ότι τόσο η αυτοπεποίθησή τους όσο και η ποιότητα ζωής τους βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με αυτά πριν από την επέμβαση και ανέφεραν ότι είχαν βελτιωμένη εικόνα μετά από τη διενέργεια της επέμβασης.

Εξηγώντας τα αποτελέσματα της μελέτης αυτή ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Γιώργος Μποιρέας επισημαίνει ότι ειδικά τα άτομα που έχουν πέσει θύματα bullying εξαιτίας μιας περίεργου μεγέθους ή σχήματος μύτης νιώθουν «άλλοι» άνθρωποι όταν αλλάζουν αυτή την εικόνα τους. Όπως λέει, η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως σήμερα, ωστόσο είναι και από τις πιο απαιτητικές.

Όμως, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία οι ασθενείς μπορούν να δουν εκ των προτέρων σε τρισδιάστατη εικόνα το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής και έτσι διευκολύνεται η συνεννόηση τους με το γιατρό. Δηλαδή, μπορούν να πουν ακριβώς τι επιθυμούν και ο γιατρός να τους δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις προκειμένου να καταλήξουν στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Όλο αυτό βοηθά τον ασθενή να μην έχει άγχος για την μελλοντική εικόνα του, ενώ διασφαλίζει τη συνεννόηση με τον γιατρό καθώς οι προφορικές περιγραφές δεν είναι και οι πιο ασφαλείς, αφού όπως λέει ο Δρ. Μοιρέας κατά την προσομοίωση ο χειρουργός μπορεί να δείξει το αποτέλεσμα από δύο οπτικές γωνίες ταυτοχρόνως, το πριν και το μετά σε σύγκριση, το αποτέλεσμα συνδυασμού δύο ή και περισσότερων επεμβάσεων, καθώς και πολλά άλλα, ανάλογα με την περίπτωση. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή