Μαξίμου κατά Στουρνάρα για το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης»

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 15:45
UPD:16:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τα βέλη της κυβέρνησης δέχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για το γεγονός ότι εμφανίζεται θετικά διακείμενος έναντι ενός ενδεχόμενου «προληπτικού προγράμματος στήριξης», για την περίοδο μετά τον ερχόμενο Αύγουστο. 

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα», αναφέρουν κυβερνητικές και συμπληρώνουν: «Ήδη όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν».

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή της η ΤτΕ τονίζει ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» το οποίο «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία».

Ειδικότερα, αναφέρεται, πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης». Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης, σύμφωνα με την ΤτΕ, εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή