Σίριαλ τα χιόνια... στη Λωζάννη

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 14:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Ο άγγελος, αν και συνήθως ανώνυμο πρόσωπο, του οποίου ο ρόλος εξαντλείται στην αγγελική ρήση, είναι χαρακτήρας του έργου και, όπως όλοι οι χαρακτήρες, έχει συγκεκριμένη οπτική γωνία. Παρ’ όλα αυτά δεν αμφισβητείται ότι τα γεγονότα που περιγράφει είναι ακριβή και αξιόπιστα. Αυτά στην αρχαία ελληνική τραγωδία, που δεσμεύεται από συγκεκριμένες συμβάσεις.

Στο σύγχρονο δράμα, κάπου χάνονται οι συμβάσεις και ο μαντατοφόρος ενίοτε γίνεται στόχος και στήνουν χορό οι αντιδράσεις με τις προφάσεις.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, απέδωσε τα χιόνια... στη Λωζάννη σ’ «αυτούς που άλλαξαν τη συνέντευξη» και τον δημοσιογράφο που έθεσε τις ερωτήσεις.

«Όπως ομολόγησε ο ίδιος... τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσης, ένας παραγωγός σίριαλ και του “Survivor”. Εκεί άλλαξε η συμφωνία. Ποιος άνοιξε το θέμα της Λωζάννης εκεί; Ποιος επέμενε συνέχεια και δεν του έφτασε η πρώτη απάντηση που δεν είχε κανένα πρόβλημα και επανερχόταν; Αυτοί οι οποίοι άλλαξαν τη συνέντευξη».

Δεν ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας που είχε ανοίξει τη Λωζάννη εδώ και έναν χρόνο; Δεν αστράφτει και βροντά για τα «νησιά του Αιγαίου, που παραχωρήσαμε... από τα οποία μπορείς να ακουστείς απέναντι... Ακόμη δίνουμε μάχη για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα και ποια θα είναι τα σύνορά μας σε αέρα και γη»;

Δεν αμφισβήτησε τη Συνθήκη τον Σεπτέμβριο του 2016 και επανέρχεται συχνά πυκνά για να πλήξει και το κεμαλικό DNA της χώρας του;

Δεν καταγράφονται υπερπτήσεις, δεν ίπτανται προκλήσεις, δεν διατυπώνονται σωρηδόν αμφισβητήσεις;

Μία συνέντευξη, την παραμονή της επίσκεψής του, δημιούργησε τις διεκδικήσεις; Ακόμη κι αν υπήρξε παρασκήνιο, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου δεν θα ρωτούσε για τα μείζονα; Θα άφηνε τη Λωζάννη εκτός, για να διευκολύνει τη διπλωματία εντός;

Όποιος θεωρεί ότι δεν θα απαντούσε και χωρίς ερώτηση είναι μακριά έτη φωτός. Ερντογάν είναι αυτός. Η αθέτηση μίας συμφωνίας στα «μικρά» -ως προς τις εκατέρωθεν συνεντεύξεις στα εθνικά πρακτορεία- στα «μεγάλα» την μπάλα πετά.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή