Τανζανία: Σάλος για την απόφαση του προέδρου να δώσει χάρη σε βιαστές μικρών παιδιών

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 18:43
UPD:18:46
EPA/DANIEL IRUNGU

Η απόφαση του προέδρου της Τανζανίας να απονείμει χάρη σε δύο καταδικασμένους βιαστές μικρών παιδιών στέλνει «φρικτό μήνυμα» στα θύματα, ενώ αυξάνονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κοριτσιών στη χώρα, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι απένειμε χάρη στον τραγουδιστή Νγκούζα Βίκινγκ - γνωστό και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μπάμπου Σέγια - και στον γιο του, τον Τζόνσον Νγκούζα ή Πάπιι Κότσα, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον βιασμό 10 μαθητριών ηλικίας 6-8 ετών το 2003.

«Οι ηγέτες της Τανζανίας προωθούν μια κουλτούρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου τα νεαρά θύματα της σεξουαλικής βίας τιμωρούνται ενώ οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι», σχολίασε η Φάιζα Μοχάμεντ, η διευθύντρια του τμήματος Αφρικής της οργάνωσης Equality Now.

Οι Βίκινγκ και Νγκούζα εξέτισαν 13 χρόνια από την ποινή τους.

Η αποφυλάκισή τους «στέλνει ένα φρικτό μήνυμα στις γυναίκες και τα κορίτσια» ότι δεν μπορούν να περιμένουν ότι το κράτος θα φροντίσει για την προστασία τους, πρόσθεσε η κ. Μοχάμεντ, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. Στην Τανζανία είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα θύματα βιασμού να πετύχουν την καταδίκη των δραστών και ελάχιστες υποθέσεις φτάνουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, εξήγησε.

Ο πρόεδρος Μαγκουφούλι προκάλεσε κατακραυγή τον περασμένο Ιούνιο, όταν ζήτησε να απαγορευτεί σε έφηβες μητέρες και κορίτσια που εγκυμονούν να φοιτούν σε δημόσια σχολεία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμπεριφορά τους «ανήθικη».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή