ΗΠΑ: Παραιτήσεις γερουσιαστή και βουλευτή που κατηγορήθηκαν για απρεπή συμπεριφορά σε γυναίκες

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 06:32
UPD:08:08
REUTERS/ZACH GIBSON

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο δημοκρατικός γερουσιαστής Αλ Φράνκεν, που κατηγορήθηκε από επτά γυναίκες για απρεπή συμπεριφορά απέναντί τους πριν από χρόνια.

«Ξέρω, στα βάθη της καρδιάς μου, ότι δεν έκανα τίποτα - απολύτως τίποτα - για να ατιμάσω αυτόν τον θεσμό», δήλωσε με πικρία ο Φράνκεν στη διάρκεια μιας ομιλίας του. «Μολαταύτα, ανακοινώνω σήμερα ότι τις προσεχείς εβδομάδες, θα παραιτηθώ από τη Γερουσία», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Έχω συναίσθηση του πόσο ειρωνικό είναι πως ενώ παραιτούμαι κάποιος που έχει ηχογραφηθεί ενώ καυχιόταν πως είχε διαπράξει σεξουαλικές επιθέσεις βρίσκεται στον Λευκό Οίκο».

Οι 32 από τους 48 δημοκρατικούς στη Γερουσία προέτρεψαν τον 66χρονο Φράνκεν να παραιτηθεί, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του από 7 γυναίκες. Στην πρωτοβουλία αυτή πρωτοστάτησαν οι γυναίκες γερουσιαστές του κόμματος.

Άλλος ένας αμερικανός κοινοβουλευτικός, ο Τρεντ Φρανκς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξελέγη στην Αριζόνα, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας από μέρους της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος δύο πρώην συνεργάτιδών του. Ο Φρανκς διαβεβαίωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «λυπάται πολύ» διότι συζήτησε με αυτές τις συνεργάτιδες τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετώπιζε στον γάμο του και αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να αναζητήσει μια παρένθετη μητέρα.

Το Κογκρέσο παραμένει ανδροκρατούμενος θεσμός, αν και αισθητά λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 20% των κοινοβουλευτικών, όμως πριν από 20 χρόνια δεν έφθαναν παρά το 12% και πριν από 30 χρόνια το 5%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή