Συνάντηση Τίλερσον - Χαρίρι στο Παρίσι

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 06:19
UPD:07:13
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι θα έχει σήμερα Παρασκευή στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, όπως γνωστοποίησε με μια ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο μιας συνόδου της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης του Λιβάνου, ενός οργάνου στο οποίο συμμετέχουν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Ο Χαρίρι ανακάλεσε την παραίτησή του την Τρίτη, σε μία προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που διαρκούσε έναν μήνα, αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε από το Ριάντ πως παραιτείται και παρέμεινε εκτός Λιβάνου για εβδομάδες. Η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται - συμμετέχει σε αυτή το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν - επιβεβαίωσε την πολιτική μη ανάμιξης σε συγκρούσεις σε αραβικά κράτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Λιβάνου και άλλες χώρες να «κινηθούν πιο επιθετικά» για να περιορίσουν «την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή» στην οποία - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - επιδίδεται η Χεζμπολάχ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή