Αργεντινή: Σύλληψη της τέως προέδρου Κίρχνερ ζήτησε δικαστής

Για συγκάλυψη ιρανικής τρομοκρατικής ενέργειας κατά εβραϊκού οργανισμού
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 16:55
UPD:16:56
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Αργεντινός δικαστής διέταξε την Πέμπτη τη σύλληψη της τέως προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ για φερόμενη συγκάλυψη της ιρανικής εμπλοκής στη βομβιστική επίθεση στο Εβραϊκό Κέντρο του Μπουένος Άιρες το 1994, η οποία αποδίδεται στο Ιράν και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 85 ανθρώπων.

Η διαταγή του δικαστή αφαιρεί από την κ. Κίρχνερ την ασυλία της.

Η κεντροαριστερή εθνικίστρια πολιτικός διετέλεσε αρχηγός του κράτους μεταξύ του 2007 και του 2015 και σήμερα είναι γερουσιαστής.

«Όπως συμβαίνει συχνά στην Αργεντινή, τα νέα διαρρέονται πρώτα στον Τύπο, ενώ η Κριστίνα δεν έχει ενημερωθεί ακόμη», δήλωσε στενός συνεργάτης της τέως προέδρου.

Η πρώην αρχηγός του κράτους κατηγορείται ότι υπέγραψε συμφωνία με την Τεχεράνη η οποία επιτρέπει σε Ιρανούς αξιωματούχους, υπόπτους ότι διέταξαν την επίθεση στο Εβραϊκό Κέντρο, να ανακριθούν από Αργεντινούς δικαστικούς σε ιρανικό έδαφος και όχι στο Μπουένος Άιρες.

Η 64χρονη Κριστίνα Κίρχνερ θα καταλάβει επισήμως τη θέση της στη Γερουσία, άνω σώμα του αργεντινικού κοινοβουλίου, την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα την προστατέψει από διώξεις.

Η Γερουσία θα πρέπει τώρα να ψηφίσει θετικά ή αρνητικά για την άρση της ασυλίας της, με βάση την αίτηση του δικαστή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή