Αφγανιστάν: Δύο στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 07:36
UPD:07:47
EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Ένα ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, καθώς και ο επικεφαλής των «ειδικών δυνάμεων» των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι δύο άνδρες «είχαν προκαλέσει τον θάνατο πολλών αθώων Αφγανών» και «η εξολόθρευσή τους θα διαταράξει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων των τρομοκρατών στις οργανώσεις τους αντιστοίχως».

Σύμφωνα με την NDS, την αφγανική υπηρεσία αντικατασκοπίας, κι έναν εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, «ο Όμαρ Χέταμπ, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του δικτύου της αλ Κάιντα» και αρμόδιος «για την ινδική υποήπειρο» σκοτώθηκε τη Δευτέρα. Ήταν επίσης γνωστός ως Όμαρ Μανσούρ. Όπως διευκρίνισε η αμερικανική διοίκηση, ο Όμαρ Χέταμπ «εμπλεκόταν άμεσα σε μάχες εναντίον (των δυνάμεων) της αφγανικής κυβέρνησης και των ξένων στρατευμάτων (στο Αφγανιστάν) και εκπαίδευε μέλη των Ταλιμπάν στον χειρισμό ρουκετών και όλμων και σε νυχτερινές εφόδους».

Ο Όμαρ Χέταμπ σκοτώθηκε στο πλαίσιο μιας «σειράς επιχειρήσεων στις επαρχίες Γκάζνι, Ζαμπούλ και Πάκτια» (κεντρικό, νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, αντιστοίχως), ανέφερε σε μια χωριστή ανακοίνωσή της η NDS, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν αυτό το στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Κατά την ίδια πηγή, «80 μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν» και 27 συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τον θάνατο του επικεφαλής της λεγόμενης «Κόκκινης Μονάδας», των «ειδικών δυνάμεων» των Ταλιμπάν στη Χελμάντ, μια επαρχία του νότιου Αφγανιστάν όπου οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν τις 10 από τις 14 περιφέρειες. Όπως ανακοινώθηκε, «ο Μουλάς Σαχ Ουάλι, γνωστός και ως Χάτζι Νασίρ, διοικητής της Κόκκινης Μονάδας στη Χελμάντ, σκοτώθηκε την 1η Δεκεμβρίου σε (αεροπορικό) πλήγμα, μαζί με έναν από τους αξιωματικούς του και τρεις από τους άνδρες τους»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, «ο Ουάλι και οι άνδρες του είχαν σχεδιάσει πολλές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και επιθέσεις εναντίον αμάχων, των αφγανικών δυνάμεων και αυτών του συνασπισμού».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή