Νεκρός από πυρά των Χούδι ο τέως πρόεδρος της Υεμένης Σάλεχ

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 14:45
UPD:16:22
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Νεκρός είναι ο τέως πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, του οποίου την οικία ανατίναξαν οι πρώην σύμμαχοί του, ιρανόφιλοι σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι, σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν το άψυχο σώμα του να μεταφέρεται από αντάρτες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ανώτερος συνεργάτης του τέως προέδρου.

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 μέχρι το 1990 και πρόεδρος της ενοποιημένης Υεμένης από το 1990 έως το 2012, οπότε και ανατράπηκε στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Στη συνέχεια, τμήματα του στρατού τα οποία τον υποστήριζαν ενώθηκαν με τους ιρανόφιλους σιίτες ισλαμιστές της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, τους λεγόμενους «Χούδι» και ουσιαστικά κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά και σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα και οι σουνιτικές αραβικές χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αναγνώριζαν ως νόμιμη εξουσία εκείνη του διαδόχου του Σάλεχ, προέδρου Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι, πλήττοντας στρατιωτικά τη συμμαχία Χούδι - Σάλεχ.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο δολοφονηθείς - όπως όλα δείχνουν - πρώην πρόεδρος της Υεμένης είχε προχωρήσει σε «άνοιγμα» προς το Ριάντ και οι δυνάμεις του έσπασαν τη συμμαχία με τους Χούδι, κάτι που φαίνεται ότι τού κόστισε και τη ζωή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή