Ν. Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού θα είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 22:01
UPD:23:49
EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT
A- A A+

Ως την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στη χώρα χαρακτήρισε τη λύση του Κυπριακού ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, καταλογίζοντας εκ νέου στην Άγκυρα πως διατήρησε αδιάλλακτη στάση στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Σε εκδήλωση του οργανισμού διαΝΕΟσις με θέμα «Η Κύπρος μετά την κρίση», ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο όπως είπε, χρειάζεται «να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να είναι σε ομηρία ένα ανεξάρτητο κράτος. Θέλουμε η μοίρα της Κύπρου να ορίζεται και να δημιουργείται από τους Κυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, περιέγραψε τα οικονομικά αποτελέσματα και τις κινήσεις που έκανε η χώρα του για να απαλλαγεί από το μνημόνιο, καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους.

Τόνισε ότι τον Μάιο του 2011 η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών έχοντας υποστεί 22 υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους. Όπως ανέφερε, «τα διαθέσιμα που είχε το κράτος αρκούσαν μόνο για 30 ημέρες, επιχειρήσεις έκλειναν, στην αγορά επικρατούσε οικονομική ανασφάλεια και η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 3% προ κρίσης στο 16% αμέσως μετά. Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβέρνηση καλείτο να διαχειριστεί μία μεγάλη κρίση και να αποφασίσει να πάρει αποφάσεις ή που θα την έκαναν ωφέλιμη ή αρεστή».

«Προχωρήσαμε στη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, κάναμε μεταρρυθμίσεις σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, προσελκύσαμε επενδύσεις, δώσαμε φορολογικά κίνητρα, εξορθολογήσαμε την κοινωνική πρόνοια και έτσι καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο γρηγορότερα από ότι πολλοί προέβλεπαν» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, τονίζοντας ότι με τις κινήσεις αυτές η Κύπρος απέφυγε ένα δεύτερο μνημόνιο, κάτι που πολλοί προεξοφλούσαν.

Ο κ. Ανασταστιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος κατάφερε την άνοιξη του 2015 να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα. «Η οικονομία για τρίτη συνεχή χρονιά βαδίζει σε σταθερή πορεία οικονομικής ανάπτυξης» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω η Κύπρος έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί το κράτος πιο φιλικό στους πολίτες και εκσυγχρόνισε τις δημόσιες υπηρεσίες της. Πέραν αυτών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα και τον τουρισμό, καθώς και στη δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Μιλώντας για επενδύσεις, τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε στην προώθηση φορολογικών κινήτρων, την κατάργηση φόρων όπως ο αντίστοιχος ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές εκπτώσεις σε νέες επενδύσεις και τα κίνητρα σε ξένους επενδυτές, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος επενδύει στη γνώση, την καινοτομία, τις υποδομές και την κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, είπε πως «αναβαθμίσαμε τη σχέση μας με τα γειτονικά κράτη, δημιουργήσαμε ασπίδες προστασίας της Κύπρου εντός της Ε.Ε., ενισχύσαμε το κύρος της χώρας και προχωρήσαμε στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή