Θετικά βλέπει η Χεζμπολάχ τις δηλώσεις Χαρίρι

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 17:27
UPD:17:33
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Η φιλοϊρανική, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου χαιρέτισε την επιστροφή στη Βηρυτό του πρωθυπουργού της χώρας Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος θεωρείται «προστατευόμενος» της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις δηλώσεις που έκανε αναφορικά με την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών.

Στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Χαρίρι προκάλεσε πολιτική κρίση όταν παραιτήθηκε, ενώ βρισκόταν στο Ριάντ, επικαλούμενος την ανάμιξη του Ιράν, μέσω Χεζμπολάχ, στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και τις επεμβάσεις τους στις συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής.

Αφού παρέμεινε για ένα διάστημα στη Σαουδική Αραβία, ο Σ. Χαρίρι επέστρεψε την Τρίτη στη Βηρυτό και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραίτησή του, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Η Χεζμπολάχ «εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις πολιτικές εξελίξεις» ανέφερε ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης. «Η επιστροφή του επικεφαλής της κυβέρνησης, οι θετικές δηλώσεις του και η διαδικασία των διαβουλεύσεων σηματοδοτούν την πιθανότητα μιας επιστροφής στην ομαλότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αμέσως μετά την επιστροφή του, ο κ. Χαρίρι ζήτησε να υιοθετήσει ο Λίβανος μια «πολιτική αποστάσεων» από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη γειτονική Συρία, στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή