Ελάχιστα τεστ για τον HPV πληρούν όλα τα κριτήρια σύμφωνα με τους ειδικούς

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 14:02
REUTERS/LARRY DOWNING

Σημαντική αναφορά στην εγκυρότητα των HPV τεστ έγινε στο καθιερωμένο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Παθολογία Τραχήλου, το οποίο έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο εμπόριο πάνω από 200 τεστ για την ανίχνευση του ιού HPV, ωστόσο πολύ λίγα είναι αυτά που πληρούν όλα τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Eberhard Karls του Tuebingen, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης Thomas Iftner, τα τεστ αυτά διαφέρουν ως προς την αρχή της μεθόδου που χρησιμοποιούν και ως προς το πού στοχεύουν και πιο συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές του γονιδιώματος του ιού. Υπάρχουν τεστ που στοχεύουν στο μόριο του DNA και άλλα που στοχεύουν στο μόριο του mRNA.  Όμως, μόνον 8 από τα τεστ αυτά πληρούν τα κριτήρια Meijer, ενώ μόνον 4 από τα 8 είναι εγκεκριμένα από το FDA (Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ).

Ο καθηγητής παρουσίασε επίσης την πιο πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής του ομάδας, όπου σύγκρινε 3 τεστ με το gold standard, δηλαδή το πρότυπο τεστ. Δύο από τα τεστ που μελέτησε στοχεύουν στο DNA του ιού και ένα τεστ στοχεύει στο mRNA.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ενώ όλα τα τεστ απέδειξαν ότι έχουν παρόμοια ευαισθησία ως προς την ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων (CIN2+) με αυτήν του gold standard, εντούτοις, το Aptima mRNA τεστ απέδειξε ότι έχει και καλύτερη ειδικότητα, δηλαδή λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαίνει ότι μείωσε κατά 23% τον αριθμό των περιπτώσεων εκείνων των γυναικών, που παραπέμπονται άσκοπα σε παρακολούθηση και θεραπευτικές επεμβάσεις με όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτές μπορεί να προκαλέσουν, όπως προωρότητα, μαιευτικές επιπλοκές, υπερθεραπεία και επιπρόσθετο άγχος για την γυναίκα.

Ο καθηγητής Thomas Iftner αναφέρθηκε και σε μία ανασκόπηση ενός μεγάλου πλήθους μελετών που έκανε (Haedicke & Iftner, Journal of Clinical Virology, 2016), τα αποτελέσματα της οποίας  έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση αυτή.  Όπως είπε, τόσο η ανάλυση όσο και η σύγκριση μεταξύ αυτών των μελετών διαπίστωσε την ανωτερότητα του συγκεκριμένου τεστ, καθώς επέδειξε στο σύνολο των μελετών παρόμοια ευαισθησία με το HC2 (το gold standard των HPV tests), συνδυαστικά με πολύ υψηλότερη ειδικότητα ως προς την ανίχνευση των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή