ΥΠΕΞ: Παραβίαση του ποινικού κώδικα η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 19:33
UPD:19:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα επικαλείται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τη δημοσίευση απόρρητου υλικού, με αφορμή την κατάθεση εγγράφων στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Παράλληλα, όπως συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004».

«Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», συμπληρώνει το ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή