Δυσφορία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 19:08
UPD:20:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη - Δημόσιας Τάξης, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ενόχληση και δυσφορία εκφράζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου που επικαλείται το ΑΜΠΕ, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα με τον Γερμανό υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, και τις ενέργειες που έχουν γίνει από το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι παραπάνω κύκλοι, αναφέρουν στο ΑΜΠΕ τα εξής:

Στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, η Γερμανία ενημέρωσε την επιτροπή της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο (ενώ μέχρι τώρα ήταν για διάρκεια τριών εξαμήνων δηλ. ενάμισι έτος).

Επισημαίνεται ότι συνολικά έξι χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της Γερμανίας πρόκειται για τις πτήσεις από Ελλάδα.

Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον κ. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:

  • Επιλεκτικοί και όχι για Ευρωπαίους πολίτες
  • Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια
  • Θα γίνονται διακριτικά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΜΠΕ, σε κατ' επανάληψη ερωτήσεις τον κ. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή