Σε φιλικό κλίμα οι επαφές των πρωθυπουργών Σερβίας - ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 18:36
UPD:18:47
EPA/GEORGI LICOVSKI

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Ο κ. Ζάεφ πραγματοποιεί από το βράδυ της Δευτέρας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με την ομόλογό του της Σερβίας Άνα Μπέρναμπιτς συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο και όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται να λύνονται με απευθείας διάλογο ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη των δύο χωρών.

Σε οικονομικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας σε έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-75, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τα Σκόπια με το Βελιγράδι και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κουμάνοβο προς την πόλη Βράνιε στη νότια Σερβία.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, η χώρα του θεωρεί τη Σερβία στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και επιδιώκει την στενή συνεργασία σε διμερές, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο εξέτασαν θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών, την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου στα σύνορα για τους πολίτες και τα εμπορεύματα και τη συνεργασία κατασκευαστικών εταιριών για κοινή έξοδο σε τρίτες αγορές. Κατά την συνάντηση, διαπιστώθηκε από κοινού ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή