Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 08:10
UPD:08:13
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 8.45 το πρωί, με διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει στις 9.45 τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εν συνεχεία, στις 10:25, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στις 11:00 το πρωί θα ακολουθήσουν τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στις 12:40 μετά το μεσημέρι θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στις 1.25 μετά το μεσημέρι γεύμα οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα έχουν γεύμα εργασίας.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.

Ειδικότερα, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή