Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους ήρωες από τα κτήνη

Έκθεση του Βίκτωρα Κοέν, στην γκαλερί Nitra
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 09:05
Library of Congress

Απόρροια της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με τη φωτογραφία των αρχών του 19ου αιώνα και την αρχαία ελληνική μυθολογία, η σειρά «Bestiary» του Βίκτωρα Κοέν παρουσιάζεται στην ατομική του έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Nitra (Αλωπεκής 34 - Κολωνάκι), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2018.

Ξεκινώντας από έναν κατάλογο φανταστικών πλασμάτων, όπως αποδίδονται στην ελληνική μυθολογία, και επηρεασμένος από τη θρησκευτική εικονογραφία, ο Βίκτωρ Κοέν μετατρέπει τα τερατώδη αυτά αρχέτυπα σε σχολιασμό της σύγχρονης εποχής.

Στο πρωτογενές φωτογραφικό υλικό που επιλέχθηκε από τη συλλογή εικόνων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Βίκτωρ Κοέν ανακαλύπτει μια πληθώρα θεμάτων, γοητευτικών και πρόθυμων να μεταμορφωθούν σε θρυλικά πλάσματα. Τα όντα της μυθολογίας, που, συχνά, είναι συνυφασμένα με την έννοια του κακού, αποσπώνται από τη συνήθη απλοϊκή τους διάσταση και αποκτούν πολύπλοκες τραγικές προσωπικότητες, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους ήρωες από τα κτήνη.

Αυτά τα ανθρωποκεντρικά στοιχεία στους ήρωες του Κοέν αναδεικνύονται έντονα μέσα από τις ποιότητες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα, τότε που τα φωτογραφιζόμενα πρόσωπα στέκονταν αμήχανα μπροστά στη σπάνια ευκαιρία να βρεθούν μπροστά στον φακό.

Την αφήγηση περιπλέκουν γοητευτικές γλώσσες αρχειοθέτησης, υπογραφής και σφράγισης εγγράφων, πάνω στα οποία ο χρόνος έχει αφήσει βάναυσα σημάδια φθοράς. Η ενότητα «Bestiary» παρουσιάστηκε, επίσης, στο United Photo Industries της Νέας Υόρκης.

Πληροφορίες

Γκαλερί Nitra: Αλωπεκής 34 - Κολωνάκι, τηλ.: 213 0436697. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 12:00 - 20:00, Σάββατο: 11:00 - 15:00.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή