Γερμανία: Σε διαβουλεύσεις καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ

Δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο νέων εκλογών
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 15:48
UPD:16:09
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Για πρωτόγνωρη κατάσταση για τη σύγχρονη Γερμανία έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς να αναφερθεί σε ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Μετά τη συνάντησή του με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο αρχηγός του γερμανικού κράτους τόνισε ότι θα έχει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας και κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους. «Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», τόνισε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης -- αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται».

Σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας - ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας - θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους.

Την κατάρρευση χρεώνεται κυρίως το κεντρώο - κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, το οποίο αποχώρησε από τις συνομιλίες μετά από τέσσερις εβδομάδες διαβουλεύσεων με τη Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ (μαζί συγκροτούν το κεντροδεξιό μπλοκ Χριστιανική Ένωση, με κοινή κοινοβουλευτική ομάδα) και την κεντροαριστερή οικολογική «Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen).

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), δεύτερη δύναμη σε έδρες στη Μπούντεσταγκ, δήλωσε μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Επιτροπής ότι νέες εκλογές είναι προτιμότερες από έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς, κάτι που ξεκαθάρισε και ο αρχηγός του, Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή