Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν ανεβάζει τους τόνους κατά Σ. Αραβίας

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 13:32
UPD:13:33
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την συνεχιζόμενη απουσία του Σαάντ Αλ Χαρίρι από τη χώρα και επομένως θα πρέπει να θεωρείται κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία, ενώ χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια επιθετική πράξη εναντίον της χώρας του.

Την ίδια ώρα, μέσω του Twitter, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου δηλώνει ότι «θέλω να επαναλάβω και να διαβεβαιώσω ότι είμαι απολύτως καλά και θα επιστρέψω, θεού θέλοντος, στον αγαπημένο Λίβανο όπως σας υποσχέθηκα, θα το δείτε».

Και το Ριάντ πάντως εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει θέσει υπό κράτηση τον κ. Χαρίρι ή ότι του άσκησε πίεση για να παραιτηθεί.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι ο κ.Χαρίρι δεν επιστρέφει έπειτα από 12 ημέρες. Τον θεωρούμε επομένως αιχμάλωτο ή κρατούμενο, κάτι που αντιτίθεται στην Σύμβαση της Βιέννης», η οποία αφορά τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες, είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με Λιβανέζους δημοσιογράφους και επικεφαλής δημοσιογραφικών οργανισμών.

Η κράτηση του κ. Χαρίρι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Λίβανος δεν μπορεί να περιμένει πολύ καιρό για την επιστροφή του, καθώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, έγραψε ο κ. Αούν στο Twitter.

Ο Σ. Χαρίρι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας την βιντεοσκοπημένη απόφασή του από τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής του λιβανικού κράτους έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Χαρίρι εάν δεν επιστρέψει στη χώρα και δεν την υποβάλει αυτοπροσώπως.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση που αφορά παραίτηση η οποία ανακοινώθηκε από το εξωτερικό», έγραψε ο Μ. Αούν στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή