Ιρακινό Κουρδιστάν: Σεβόμαστε την απόφαση του ιρακινού ανωτάτου δικαστηρίου

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 13:23
UPD:13:26
EPA/KURDISH PARLIAMENT HANDOUT

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που έλαβε στις 6 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι καμία επαρχία του Ιράκ δεν μπορεί να αποσχιστεί.

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ιράκ, το οποίο απαγορεύει την απόσχιση της περιφέρειας, αρχίζοντας μια νέα φάση στις προσπάθειες επανεκκίνησης των βαλτωμένων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο, καθώς και τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιράν που έχουν τις δικές τους κουρδικές μειονότητες.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που έλαβε στις 6 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι καμία επαρχία του Ιράκ δεν μπορεί να αποσχιστεί.

«Πιστεύουμε πως αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει βάση για την έναρξη ενός περιεκτικού εθνικού διαλόγου ανάμεσα στις κουρδικές αρχές στο Ερμπίλ και στη Βαγδάτη προκειμένου να επιλυθούν όλες οι διενέξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια των Κούρδων να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε μέτρα αντιποίνων μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μεταξύ αυτών, μία επίθεση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από το Ιράν Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), τον περασμένο μήνα, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης Κιρκούκ και άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών από την τοπική κουρδική κυβέρνηση.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι είχε καλέσει την ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση των διενέξεων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και τις περιοχές και επαρχίες της χώρας. Οι αποφάσεις του δεν είναι εφέσιμες, αν και δεν διαθέτει κάποιον μηχανισμό για να επιβάλει την απόφασή του στην κουρδική περιφέρεια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή