Αντίδραση ΕΙΗΕΑ στην τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 14:43
UPD:14:58

Την αντίδραση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς, όπως τονίζει, να προηγηθεί συνάντηση της Ένωσης με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την επιβολή ποσοστού επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων ως εισφορά για τη διάσωση του ασφαλιστικού Ταμείου.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ» σημειώνει η ΕΙΗΕΑ και προσθέτει στην ανακοίνωσή της: 

Η ΕΙΗΕΑ, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους υπουργούς κ. Αχτσιόγλου και κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν από την κατάθεση της οποιασδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου υπουργείου.

Στη μοναδική συνάντηση που είχε η ΕΙΗΕΑ, τονίστηκαν τα εξής:

  • Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.
  • Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη διάσωση, αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επί συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.
  • Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε εισφορά επί τζίρου.
  • Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ.
  • Προτείναμε ως μέσα συνεισφοράς μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως, όχι με βάση τον τζίρο, ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην ελληνική επικράτεια.
  • Ζητήσαμε να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιβιώσουμε.
  • Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επί του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών - “επενδυτών” και τη δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή