Επίσκεψη-αστραπή του Μακρόν στο Ριάντ

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 08:22
UPD:08:37
REUTERS/SATISH KUMAR

Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε αυτή την απρογραμμάτιστη επίσκεψη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Ριάντ μετέβη το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Ο Μακρόν γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι θα έκανε μια επίσκεψη «δύο ωρών» στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε αυτή την απρογραμμάτιστη επίσκεψη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Σαλμάν και ο Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να «οικοδομεί την ειρήνη». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει επίσης πως επρόκειτο να συζητήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο για το Ιράν, για την Υεμένη και για τον Λίβανο.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Σε ό,τι αφορά την Υεμένη «ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πριν από την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ, ο Μακρόν είχε δηλώσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι άκουσε «πολύ σκληρές θέσεις» από μέρους του Ριάντ «σε ό,τι αφορά το Ιράν, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρώ εγώ».

Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει επίσης να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του γιου του, του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Ο Μακρόν είπε ακόμη πως σκόπευε να υπενθυμίσει τη σημασία που δίνει στην υπεράσπιση «της σταθερότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Λιβάνου».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή