Ισπανία: Η πρόεδρος του διαλυθέντος καταλανικού κοινοβουλίου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Μαζί με ακόμη πέντε πρώην αξιωματούχους
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 12:42
UPD:14:07
REUTERS/JAVIER BARBANCHO

Κατά την προσέλευσή της, η Κάρμε Φορκαντέλ έγινε δεκτή από ένα πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν είστε μόνοι!», φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή», φώναζαν οι δε.

A- A A+

Η πρόεδρος του διαλυθέντος καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ προσήλθε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, όπου δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή της ή μη, στο πλαίσιο έρευνας για «στάση», τη στιγμή που ορισμένα μέλη της καθαιρεθείσας αποσχιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ήδη προφυλακισμένα.

Την επομένη γενικής απεργίας στην Καταλονία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας, η Κάρμε Φορκαντέλ και πέντε ακόμη βουλευτές βρίσκονται ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Καταλονία επί περισσότερο από 20 χρόνια και είναι γνώστης των καταλανικών θεμάτων.

EURONEWS

Κατά την προσέλευσή της, η Κάρμε Φορκαντέλ έγινε δεκτή από ένα πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν είστε μόνοι!», φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή», φώναζαν οι δε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν βουλευτές και στην προκειμένη περίπτωση έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας που έχουν διατυπωθεί κατά των μελών της αποσχιστικής ηγεσίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η παραπομπή της καταλανικής κρίσης στη Δικαιοσύνη προκάλεσε την οργάνωση διαδηλώσεων Καταλανών αποσχιστών, που θεωρούν «πολιτικούς κρατούμενους» τα προφυλακισμένα μέλη της καταλανικής ηγεσίας, τη στιγμή που θεωρείται ότι πρέπει να προετοιμάσουν τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή