Ο Μπόνο φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο των Paradise Papers

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 16:49

Ο Μπόνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, με έδρα εταιρεία στη Μάλτα είχε επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία.

Ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, με βάση τη νέα διαρροή, των «Paradise Papers» που φέρνουν στο φως πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους καλλιτέχνες με επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Μπόνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, με έδρα εταιρεία στη Μάλτα είχε επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία.

Ο τραγουδιστής των U2 το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, ήταν επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Ausra έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007. Η Nude Estates στη συνέχεια μεταβίβασε την κυριότητα στη Nude Estates 1, εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων. Στη Μάλτα επίσης είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες.

Εκπρόσωπος του Μπόνο διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη, εξηγώντας: «Ο Μπόνο ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015».

Ο Μπόνο είναι γνωστός ευρέως για το έργο του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Unicef, η One Campaign και η Make Poverty History και έχει δεχθεί και στο παρελθόν κριτική για τις φορολογικές συναλλαγές του. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να βοηθήσει στον περιορισμό της φτώχειας στη γενέτειρά του την Ιρλανδία, με τη διατήρηση της φορολογικής έδρας των U2 στη χώρα. Ο Μπόνο δεν απολογήθηκε για τις προηγούμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις. Το 2012 είπε ότι οι U2 κατέβαλαν «μια περιουσία σε φόρους», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα Paradise Papers αποσαφήνισε πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και καταπιστεύματα. «Η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο», ανέφερε.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή