Κεν Λόουτς: «… εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς…»

Προσκεκλημένος στο 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 20:20
UPD:20:22
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συζήτηση με τον πολυβραβευμένο, Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς στα πλαίσια του 30ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στη συζήτηση του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς με το κοινό, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος, της ΕΣΗΕΑ.

Ο 81χρονος σκηνοθέτης βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τον διευθυντή του, Νίνο Μικελίδη, ο οποίος του παρέδωσε το τιμητικό βραβείο «Φοίβος» του Πανοράματος.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Λόουτς απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, το brexit, την Καταλονία και φυσικά τον κινηματογράφο.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνεχίζει με το ίδιο μαχητικό πνεύμα να υποστηρίζει ότι «ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς, εξίσου και στην βιομηχανία του θεάματος, με όλους του χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΉΣ ΣΑΊΤΑΣ

Ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς μαζί με τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη κατά την διάρκεια ομιλίας του

Μίλησε για την Ευρώπη που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών κι όχι για μια «Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων». Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης».

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στο κλείσιμο της συζήτησης, αποχαιρέτησε με την προτροπή: «Οργανωθείτε κάποια στιγμή σε πολιτικά κινήματα».

Για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο

«Το ευρωπαϊκό σινεμά πάντα με συναρπάζει. Είναι πολύμορφο, πολύγλωσσο, διαθέτει πολλά νέα ταλέντα με εξαίρετες ταινίες. Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία θα έπρεπε να ενισχύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μην συμβαίνει αυτό που βλέπουμε, να φεύγουν τα κινηματογραφικά συνεργεία σε χώρες με φτηνά εργατικά», είπε ο Κεν Λόουτς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρουμανίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Έκανα ό,τι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας», είπε ο Κεν Λόουτς, μετά την υπενθύμιση που έκανε στο κοινό η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στην αίθουσα, λέγοντας ότι ο Κεν Λόουτς ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους. Η κα Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον σκηνοθέτη το μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες «που δέχονται» όπως είπε, «την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι πρέπει αυτό το χρέος να πληρωθεί ακόμα και αν πρέπει να πεθάνουν» και «ποιο το μήνυμά του για όσους καλλιτέχνες δεν μιλούν εναντίον του καθεστώτος;».

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Δεν ξέρω τι να πω στους καλλιτέχνες, παρά να λένε την αλήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και καλλιτεχνική έκφραση» απάντησε ο Κεν Λόουτς.

Ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες

«Δυστυχώς, δεν παίρνουμε επαρκή πληροφόρηση κι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Καταλονία, ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες. Όμως, δεν ακούω τους υποστηρικτές της αυτονομίας να συζητούν για την ανεργία που αντιμετωπίζουν τώρα. Πού είναι τα αιτήματα της κοινωνικής αλλαγής;», ανέφερε ο Βρετανός δημιουργός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή