Γοητευτικές μεταμορφώσεις φυσικού μεγαλείου

Έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 10:30

Η μεταμόρφωση του τοπίου μέσα από τις διάφορες εποχές αποτυπώνεται στην έκτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του αναγνωρισμένου σύγχρονου εικαστικού Χρίστου Σιμάτου, με τίτλο «Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring», η οποία εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Μέσα από 14 - ενίοτε, ποιητικές - φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ευκρίνειας και αισθητικής, ο Χρίστος Σιμάτος μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε την επίδραση που έχει η εναλλαγή των εποχών στο τοπίο, καθώς και να βρεθούμε αντιμέτωποι με το συναίσθημα του πόσο μικρός και ασήμαντος είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

Από την αναζήτηση των ερειπίων, στην καταγραφή του τοπίου

Από την αναζήτηση των ερειπίων, ο Χρίστος Σιμάτος ταξίδεψε στην Ελλάδα, σε τοποθεσίες, όπου η απουσία του ανθρώπου είναι έκδηλη, και κατέγραψε με τον φακό του τοπία, σαν ένα είδος πνευματικής άσκησης και εσωτερικής αναζήτησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε από την αναζήτηση των ερειπίων στην καταγραφή του τοπίου. Αφού αναζήτησε και κατέγραψε εσωτερικούς χώρους, ανθρώπινα κατασκευάσματα απομόνωσης - προστασίας του ανθρώπου από το περιβάλλον, οδηγήθηκε μαλακά, μέσα από μια εσωτερική αναζήτηση που επιχειρούσε να ερμηνεύσει τα έργα του, στο να αναζητήσει τη δίοδο από μέσα προς τα έξω. 

CHRISTOS SIMATOS

Όπως, επισημαίνει ο ίδιος: «Η δισυπόστατη φύση του ανοιχτού παραθύρου, η λειτουργία σαν φωτογραφικό κάδρο και δίοδος από τα μέσα προς τα έξω, με οδήγησαν μακριά από το σκοτεινό εσωτερικό, στην απεραντοσύνη της φύσης. Από τις αναζητήσεις χαραμάδων που επέτρεπαν να διεισδύσει ένα λιγοστό φως σε ένα διαλυμένο εσωτερικό, στεκόμουν μπροστά σε ένα μεγαλειώδες παιχνίδι χρωμάτων, υφών και σχημάτων».

Σε μια προσπάθεια να καταγράψει τον ψυχικό τόνο του τοπίου

CHRISTOS SIMATOS

Ανέκαθεν, η φύση και η δύναμή της ασκούσαν μεγάλη επίδραση και γοητεία στους καλλιτέχνες, καθώς και στα αισθήματα που προκαλούσαν στον θεατή.  Οι φωτογραφίες τού Χρίστου Σιμάτου ενεργοποιούν αυτά τα αισθήματα, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλούν τον θεατή να επαναπροσδιορίσει και τη σχέση του με τη φύση.  Ένα θέμα τόσο επίκαιρο και ζωτικό, ειδικά στις ημέρες μας.  

Σχετικά με αυτό, ο Χρίστος Σιμάτος σημειώνει: «Ο καλλιτέχνης, παρατηρώντας τη φύση, απομονώνει ένα τμήμα της, χρησιμοποιώντας αισθητικά κριτήρια, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τον ψυχικό τόνο τού τοπίου. Αυτός ο ψυχικός τόνος λειτουργεί συνδετικά με τον θεατή, διεγείροντας τον ψυχικό του κόσμο, ενοποιώντας τα επιμέρους εικονιζόμενα στοιχεία με το όλον της φύσης, δημιουργώντας αισθήματα που θα είχε, αν βρισκόταν εκεί».

Τα λόγια και οι φωτογραφίες του Χρίστου Σιμάτου φέρνουν στον νου τα λόγια του Τολστόϊ για την τέχνη: «Η τέχνη είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, που συνίσταται στο εξής: ένας άνθρωπος, χρησιμοποιώντας ορισμένα εξωτερικά σημάδια, μεταβιβάζει συνειδητά σε άλλους αισθήματα που είχε βιώσει, και οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζονται ψυχικά από τα αισθήματα αυτά, τα νιώθουν κι εκείνοι».

Πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4 - Αθήνα, τηλ.: 210 7213938. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:30 και 18:00 - 21:00, Σάββατο: 11:00 - 14:30.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή