Αλ. Τσίπρας: Δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό το ΚΕΑ

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 18:35
UPD:18:42
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, επισυνάπτοντας πληροφορίες για το ΚΕΑ.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το ΚΕΑ στηρίζει ήδη περισσότερους από 630.000 πολίτες, με προοπτική να φτάσουν τους 700.000 ως το τέλος του έτους.

Η πρόσβαση στο πρόγραμμα, όπως συμπληρώνεται στην ανάρτηση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, είναι ανοικτή σε κάθε δικαιούχο και η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την απλή και φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα keaprogram.gr.

Τονίζεται επίσης ότι η πρόσβαση γίνεται με διαφάνεια και αξιοπρέπεια κάθε δικαιούχο, ανά πάσα στιγμή. Οι περισσότερες από τις απαιτούμενες πληροφορίες είναι ήδη προσυμπληρωμένες, αφού το σύστημα τραβάει δεδομένα από άλλες βάσεις δεδομένων του κράτους για την ταχύτερη και ορθότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι ο πολίτης έχει να αντιμετωπίσει την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία και το σύστημα είναι διαρκώς στη διάθεσή του.

Από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού τονίζεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2017 έχουν ενταχθεί στο σύστημα 630.869 πολίτες, οι οποίοι ήδη ωφελούνται από το πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου οι δικαιούχοι να φτάσουν περίπου τους 700.000, ενώ η ετήσια δαπάνη θα φτάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι για ένταξη 750.000 πολιτών και η ετήσια δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 760 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρείς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος είναι η οικονομική ενίσχυση. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ηλεκτρονικά με βάση το εισόδημα που είχε τους τελευταίους 6 μήνες, ώστε να αναπληρώνεται η απώλεια εισοδήματος το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα με την άμεση οικονομική ενίσχυση προβλέπεται και η πρόσβαση σε μια σειρά από συμπληρωματικά προγράμματα και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος που δίνει πρόσβαση στους δικαιούχους σε:

  • χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού
  • δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • δωρεάν τρόφιμα

Ο τρίτος πυλώνας παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το 10% των ανέργων - δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 13.000 νέες θέσεις εργασίας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή