Τουρκία: Άρχισε η δίκη του τοπικού επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 14:11
UPD:14:24
Amnesty International

Ο κ. Κιλίτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο, κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή του κινήματος του Φ. Γκιουλέν, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Άρχισε σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη του προέδρου του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του θεωρούμενου ως εγκέφαλου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Τανέρ Κιλίτς παρουσιάστηκε σε δικαστήριο στη Σμύρνη, την επομένη μιας πρώτης δίκης στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται από κοινού με άλλους 10 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Μιλώντας στο δικαστήριο, ο κ. Κιλίτς απέρριψε τις «αόριστες» τις κατηγορίες και δήλωσε πως δικάζεται για «δραστηριότητές του εξ ονόματος της Αμνηστίας», ανέφερε η ΜΚΟ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο κ. Κιλίτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο, κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή του κινήματος του Φ. Γκιουλέν, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, η οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, ήταν το μέσο που προτιμούσαν οι πραξικοπηματίες και χρησιμοποιείται ως στοιχείο κατηγορίας σε πολλές δίκες που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

EURONEWS

Όμως η Αμνηστία δηλώνει ότι ανέθεσε σε δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν τον τηλέφωνό του οι οποίοι δεν ανακάλυψαν κανένα ίχνος «κατεβάσματος» της εφαρμογής.

Ο Κιλίτς κατηγορείται επίσης ότι είχε λογαριασμό στην Bank Asya, μια τράπεζα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν και η οποία έχασε την άδεια λειτουργίας της μετά το αποτραπέν πραξικόπημα.

Είναι «αδύνατο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ένα πρόσωπο είναι μέλος μιας οργάνωσης λόγω του ανοίγματος ενός λογαριασμού σε μια τράπεζα που συνδέεται με την οργάνωση αυτή», απαντά η Αμνηστία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή