Ν. Κοτζιάς: Έχουμε διαφορές, αλλά και θετική ατζέντα με την Τουρκία

Τσαβούσογλου: 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 08:10
UPD:13:06
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Φεβρουάριο αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χθες.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία σε αυτήν την περίοδο αστάθειας να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη». «Συζητήσαμε για την ανάγκη να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο θέμα της μετανάστευσης, στο να οργανώσουμε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, αλλά νομίζω δύο είναι τα πιο σημαντικά: το ένα το Φλεβάρη να κάνουμε την 5η συνάντηση κυβέρνηση προς κυβέρνηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε μία ιστορική πόλη η οποία έχει σφραγιστεί από τους πολιτισμούς πολλών λαών, τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «που είναι καλοδεχούμενος», ,όπως είπε, «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και εν φιλία».

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, οι προοπτικές στην κρίση μεταξύ των κρατών του Κόλπου και η κατάσταση στη Λιβύη, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και το Κυπριακό.

Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη καλής προετοιμασίας πριν αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αξιολογήσαμε το Κυπριακό. Με τον Νίκο Κοτζιά συμμετείχαμε μαζί σε σχεδόν 11 ημέρες διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα (...). Τελικά, μετά από αυτό, ήδη με τον Νίκο συζητούμε συχνά για το ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Πραγματοποιούμε και ανεπίσημες συναντήσεις. Αξιολογούμε το τι γίνεται, πότε και ποια βήματα θα κάνουμε».

«Με τον Νίκο Κοτζιά συνεχίσαμε μέχρι σήμερα τον διάλογό μας με ειλικρινή τρόπο, είτε στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων, είτε με αφορμή διεθνείς συναντήσεις. Οι επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας την τελευταία περίοδο μας χαροποίησαν. Οι αμοιβαίες επισκέψεις θα συνεχισθούν κατά την προσεχή διαδικασία και κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2018 πιθανότατα θα πραγματοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη την Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν θέματα ως προς τις σχέσεις μας με την Ελλάδα στα οποία με ειλικρινή τρόπο είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον Νίκο Κοτζιά και θέματα στα οποία δεν συγκλίνουν οι θέσεις μας. Όμως υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Προσπαθούμε να κάνουμε βήματα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, για την βελτίωση των διμερών σχέσεών μας. Πράγματι προσπαθούμε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας στη βάση μιας θετικής επικαιρότητας. Και η γεωγραφική εγγύτητά μας με την Ελλάδα μας προσφέρει δυνατότητες συνεργασίας» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Είμαστε σύμφωνοι να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες για να μειωθεί η ένταση, να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Άλλωστε αυτές οι εργασίες δεν γίνονται μονομερώς. Σε αυτά τα θέματα και οι δυο πλευρές πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές και πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές πράξεις και δηλώσεις».

Πρόσθεσε ακόμη «ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και της θετικής ατζέντας» αλλιώς, όπως είπε, «αυξάνεται η ένταση και μπορεί να συμβεί ατύχημα». «Ειδικά αυτά πρέπει να τα αποφύγουμε» τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε» κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία «η Ελλάδα να μην καταστεί βάση για τα μέλη της FETÖ». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.

«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», είπε από την πλευρά ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες».

«Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας» επισήμανε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διευκρινίζοντας πως το θέμα το χειρίζεται η δικαιοσύνη και πως «οι αποφάσεις της, ακόμη και όταν δεν είναι αρεστές, πρέπει να είναι σεβαστές».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη από μια Τουρκία χώρα-μέλος της Ε.Ε.. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο θέμα αυτό διγλωσσία και πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Ο κ. Κοτζιάς κατόπιν μετέβη στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ ο κ. Κοτζιάς μετέφερε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή