Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με νέες εκλογές στις περιοχές όπου κέρδισε η αντιπολίτευση

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 19:52
UPD:19:55
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Οι περιφερειακές εκλογές στις πέντε επαρχίες της Βενεζουέλας όπου επικράτησε η αντιπολίτευση ενδεχομένως να επαναληφθούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, καθώς οι νεοεκλεγέντες κυβερνήτες αρνούνται να ορκιστούν ενώπιον της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει αντικαταστήσει στην πράξη τη νόμιμη Εθνοσυνέλευση.

Η απειλή έγινε μέσω τηλεοπτικού του διαγγέλματος την Κυριακή. Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι κέρδισαν τις 18 από τις 23 περιφέρειες της χώρας, σε εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «νοθευμένες».

Οι αρχές διέταξαν τους 23 νεοεκλεγέντες αξιωματούχους να λάβουν μέρος σε τελετή ενώπιον της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, στην οποία συμμετέχουν μόνον κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει την εκλογή της.

Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις τονίζουν ότι ο νόμος προβλέπει ορκωμοσία του κυβερνήτη ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου της περιφέρειάς του και όχι ενώπιον εθνικού σώματος, πόσο μάλλον της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Στις εκλογές για τη νόμιμη Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2015, η αντιπολίτευση κέρδισε υπερενισχυμένη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων των εδρών, ωστόσο ο πρόεδρος Μαδούρο και το ελεγχόμενο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωναν συστηματικά κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία.

Το καλοκαίρι του 2017, ο Ν. Μαδούρο προκήρυξε εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, η οποία τυπικά έχει ως σκοπό την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά ουσιαστικά υποκατέστησε την νόμιμη Εθνοσυνέλευση, στερώντας της κάθε αρμοδιότητα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή