Πιο ενεργό ρόλο της Τσεχίας στην Ε.Ε. επιδιώκει ο Μπάμπις

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 08:02
UPD:08:27
EPA/OLIVIER HOSLET

Πιο ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συμμάχους για τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης θα επιδιώξει να αποκτήσει η Τσεχία, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, επικεφαλής του κόμματος που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Ο Μπάμπις τάσσεται εναντίον της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην Ε.Ε. και εναντίον της ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη. Η εκλογική του νίκη εγείρει ανησυχίες ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πάντως ότι το κόμμα του, το ANO, είναι φιλοευρωπαϊκό και έτοιμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε θεματικές, να κάνουμε προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όσα θέλουμε να αλλάξουμε. Να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων, να βρεθεί λύση στη μετανάστευση, να δοθεί αγώνας εναντίον της μετανάστευσης, και άλλα», είπε ο Μπάμπις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

«Ασφαλώς έχουμε έναν σύμμαχο στην Αυστρία, τον κ. Κουρτς, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με εμάς σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα αυτή. «Η ομάδα του Βίσεγκραντ πρέπει να βρει συμμάχους, χρειαζόμαστε την Αυστρία και άλλες χώρες, στα Βαλκάνια, τη Σλοβενία, την Κροατία, πιθανόν κι άλλες», συνέχισε.

Το ANO θα καταλάβει 78 από τις 200 έδρες της κάτω Βουλής και θα χρειαστεί εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά κόμματα πάντως έχουν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με το ΑΝΟ διότι θεωρούν ότι ο Μπάμπις αποτελεί απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής ισχύος που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του.

Άλλα σημειώνουν πως δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Αντρέι Μπάμπις διότι αντιμετωπίζει έρευνα για απάτη λόγω μιας επιδότησης 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο όμιλος των εταιρειών του πριν από μια δεκαετία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν αποκλείεται η επόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας να εξαρτάται από τη στήριξη του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (10,6% και 22 έδρες), ή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (7,76% και 15 έδρες). Αναφερόμενος στα δύο κόμματα ο Μπάμπις δήλωσε στο πρακτορείο: «Δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους».

«Καλέσαμε τους πάντες για συνομιλίες. Θέλουμε να ακούσουμε όλα τα επιχειρήματα» που έχουν τα άλλα κόμματα, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί αν συνταχθεί με μας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή