Στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων όλη η επαρχία του Κιρκούκ

Υποχώρησαν οι Κούρδοι
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 12:40
UPD:12:50
REUTERS/AKO RASHEED

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τους Κούρδους μαχητές του Ιρακινού Κουρδιστάν την τελευταία περιοχή που έλεγχαν οι τελευταίοι στην επαρχία Κιρκούκ, 50 χιλιόμετρα από το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

«Ο στρατός, η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισήλθαν στο κέντρο της περιοχής Αλτούν Κούπρι», επεσήμανε ο αξιωματούχος, ο οποίος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Υπήρξαν συγκρούσεις, όμως οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν επίθεση (…) και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο κτήριο του δημαρχείου», πρόσθεσε.

Η αγροτική περιοχή Αλτούν Κούπρι, «η χρυσή γέφυρα» στα τουρκικά, κατοικείται από Κούρδους και Τουρκομάνους και εκτείνεται σε 520 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από την Κυριακή ο ιρακινός ομοσπονδιακός στρατός και παραστρατιωτικές σιιτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να εκδιώκουν τις κουρδικές δυνάμεις από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, καθώς και από τις επαρχίες Νινευή και Ντιγιάλα.

REUTERS/AKO RASHEED

Μαχητές Πεσμεργκά 

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημειώθηκαν μάχες, με τους Πεσμεργκά (ένοπλες δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν) να αποσύρονται βάσει συμφωνίας που σύναψαν κάποιοι από τους ηγέτες τους με τη Βαγδάτη.

Τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ιρακινός στρατός, πάντως, δεν αποτελούν τμήμα του αναγνωρισμένου από το ιρακινό σύνταγμα αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά είχαν βρεθεί στον έλεγχο των Κούρδων την εποχή της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους, το 2014.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή