Κίνα: Στο φως το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο παιδιών

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 01:49

Εκατόν δέκα συνολικά τάφοι παιδιών, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, ανακαλύφθηκαν στη βόρεια επαρχία Hebei. Το νεκροταφείο βρίσκεται κοντά στα ερείπια της πόλης Fudi στην Huanghua της επαρχίας Hebei και χρονολογείται μεταξύ της περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475 - 221 π.Χ.) και της βασιλείας του αυτοκράτορα Wu (156-87 π.Χ.) της δυναστείας των Han.

Ο Zhang Baogang, επιμελητής του Μουσείου της πόλης Huanghua, δήλωσε ότι οι τεφροδόχοι ήταν πήλινοι και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε ποτέ στην Κίνα. 

«Τα κεραμικά φέρετρα θάφτηκαν τρία μέτρα κάτω από το έδαφος. Τα περισσότερα από τα κρανία είχαν διατηρηθεί καλά επειδή τα υλικά των κεραμικών φέρετρων βοήθησαν στο να βγει έξω το οξυγόνο», δήλωσε ο επιμελητής.

Οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν δείγματα για εργαστηριακές έρευνες προκειμένου να προσδιορίσουν το φύλο και την ηλικία των παιδιών που είχαν ταφεί, ενώ θα κάνουν και τεστ στο DNA και τα δόντια των παιδιών. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν εξαιρετικά περίεργοι για τον λόγο για τον οποίο θάφτηκαν μαζί τόσα πολλά παιδιά. Αρκετά είναι ηλικίας μόνο δύο έως τριών ετών, και άλλα μερικά χρόνια μεγαλύτερα.

Το κρανίο και τα πόδια ήταν τοποθετημένα χωριστά από το κυρίως σώμα. Στα κεραμικά φέρετρα βρέθηκαν, επίσης, συνθέσεις από θαλάσσια κελύφη, καθώς η Huanghua βρίσκεται στη δυτική πλευρά της θάλασσας Bohai, και ως εκ τούτου οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τοπικά υλικά για την κατασκευή τους.

Ο Li Jun, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Shanxi, δήλωσε ότι ένα τόσο μεγάλο παιδικό νεκροταφείο μαρτυρά ότι τα παιδιά συγκεντρώθηκαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

Ένας κινέζικος θρύλος λέει ότι ο πρώτος αυτοκράτορας Qin Shi Huang έστειλε τον εξερευνητή Xu Fu να πλεύσει ανατολικά και να βρει το νησί Peng Lai για να αναζητήσει την αθανασία. Ο Xu λέγεται ότι πήρε μαζί του 5.000 παιδιά και νέους εργαζόμενους.

Ο θρύλος του Xu Fu είναι κοινός για την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία και κάθε χρόνο  πραγματοποιούνται αναμνηστικές εκδηλώσεις για τον θρυλικό εξερευνητή, ενώ στην Ιαπωνία λατρεύεται ως θεότητα. Εικάζεται ότι η αρχαία πόλη της Fudi στην Huanghua αποτέλεσε προσωρινή διαμονή της ομάδας του Xu Fu.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για τον θάνατο τόσων παιδιών: θυσία, επιδημίες ή εξάντληση από τη σκληρή δουλειά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή