Αυστρία: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 13:33
UPD:13:41
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του ÖVP και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό.

Οι Αυστριακοί ανανεώνουν την Κυριακή το ομοσπονδιακό κοινοβούλιό τους με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) υπό τον 31χρονο απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του ÖVP και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό.

Το αυστριακό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και κανένα κόμμα δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Επιστροφή της Ακροδεξιάς

Είτε το FPÖ βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο, είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις. Έπειτα από μία δεκαετία διακυβέρνησης από «μεγάλο συνασπισμό» Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς, με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ) του απερχόμενου καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, οι δύο μεγάλες παρατάξεις μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.

Το κόμμα του κ. Κουρτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έχει πλησιάσει το πρόγραμμά του σε αυτό του FPÖ (27% των ψήφων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση), κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Ένας συνασπισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Ωστόσο το FPÖ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα: η πιθανότητα ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (25%) δεν αποκλείεται εντελώς. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ και έχουν κοντινές θέσεις αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χαίρει κοινής αποδοχής στο SPÖ και προϋποθέτει την απομάκρυνση του κ. Κερν.

Η Άκρα Δεξιά έχει ήδη κυβερνήσει μαζί με την Κεντροδεξιά από το 2000 έως το 2007. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη και οδηγήσει στην υιοθέτηση κυρώσεων από την Ε.Ε. εναντίον της Αυστρίας. Τέτοια μέτρα δεν είναι πιθανό να ληφθούν σήμερα, καθώς το Κόμμα Ελευθερίας έχει χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την εποχή που βρισκόταν στην ηγεσία του ο Γιοργκ Χάιντερ.

Συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με μικρότερα κόμματα

Τρία άλλα μικρότερα κόμματα ελπίζουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το κεντρώο - φιλελεύθερο Neos, οι Πράσινοι και το κόμμα του «αντάρτη» οικολόγου Πέτερ Πιλτς, τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού του το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μαθηματικά ένα τέτοιο σενάριο θα πρόσφερε στον Σ. Κουρτς, εάν το αποτέλεσμα για το ÖVP είναι τόσο υψηλό όσο προβλέπεται, τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με αυτά τα τρία κόμματα.

Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους, ενώ ο συνασπισμός αυτός θα ήταν και πολύ ευάλωτος.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Πατρίκ Μορό, ο δεξιός ηγέτης του ÖVP, αν βρεθεί στην πρώτη θέση, μπορεί να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο συνασπισμός με τον ακροδεξιό Στράχε δεν τον συμφέρει.

Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Κουρτς μπορεί να συνασπιστεί με το Neos και να αναμείνει την κατάρρευση του Κόμματος Ελευθερίας και την ένταξη στο κόμμα του όσων αποχωρήσουν από το FPÖ.

Νέες εκλογές

Η πιθανότητα κήρυξης νέων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, δηλαδή αν τα μέλη του συνασπισμού εκτιμήσουν ότι αυτή η επιλογή είναι προς όφελός τους.

Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, τον φιλελεύθερο οικολόγο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας. Κάτι που επίσης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή