Ιρακινός στρατός και Κούρδοι ένα βήμα πριν τη σύρραξη για το Κιρκούκ

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 12:17
UPD:13:06
REUTERS/AZAD LASHKARI

Ένα βήμα πριν την έναρξη εχθροπραξιών βρίσκονται ο ιρακινός ομοσπονδιακός στρατός, που ενισχύεται από τις σιιτικές πολιτοφυλακές «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης» (PMU) και ο στρατός των Κούρδων του βορείου Ιράκ, γνωστός ως Πεσμεργκά, με επίκεντρο την πόλη του Κιρκούκ.

Η πόλη δεν ανήκει στο αυτοδιοικούμενο Ιρακινό Κουρδιστάν, αυτόνομη οντότητα εντός Ιράκ, ωστόσο είχε καταληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις κατά την περίοδο που ο στρατός του Ιράκ είχε καταρρεύσει από την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι ενέταξαν το Κιρκούκ στα εδάφη όπου διεξήγαγαν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη οργή της Βαγδάτης, καθώς στην πόλη κατοικούν, εκτός των Κούρδων, Άραβες και Τουρκμένοι.

Στρατηγός του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν άμεσα επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, ενώ οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες Πεσμεργκά προκειμένου να υπερασπιστούν την εκ μέρους τους κατοχή της πόλης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή