Γκάμπριελ: Τα σχέδια του Τραμπ για το Ιράν ίσως ωθήσουν την Ευρώπη να συνταχθεί με τη Ρωσία και την Κίνα

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 07:39
UPD:09:25
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως εναντίον μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Η μη επαλήθευση από τον Ντόναλντ Τραμp της τήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θα ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα οδηγήσει τους τελευταίους να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, προειδοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως εναντίον μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Γκάμπριελ, ο οποίος ανήκει στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (SPD), που δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση. «Πρέπει επίσης να πούμε στους Αμερικανούς ότι η συμπεριφορά τους στο ζήτημα του Ιράν θα ωθήσει εμάς τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουμε μια κοινή θέση με τη Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

EURONEWS

Ο ίδιος έκρινε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι ο χειρισμός του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ιδίως τη διάσταση απόψεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Αυτό δεν ενισχύει ακριβώς τη θέση μας εδώ στην Ευρώπη», είπε δηκτικά αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Τραμπ έναντι του Ιράν.

Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι μόνο τρεις χώρες, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, μπορούν να αποτρέψουν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. «Όμως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με τόση δυσπιστία αυτή τη στιγμή που δεν συνεργάζονται όσο πρέπει. Είναι προς το συμφέρον μας να πιέσουμε για να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη», είπε ο απερχόμενος Γερμανός ΥΠΕΞ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί καθώς και Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν τον Τραμπ ότι η κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα θα απομονώσει τις ΗΠΑ, θα δώσει διπλωματικό και ηθικό πλεονέκτημα στην Τεχεράνη και ενδεχομένως θα οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή