Ν. Παναγιωτόπουλος: Το ψηφισθέν ν/σ για την ταυτότητα φύλου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 12:17
UPD:12:19
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υποτίθεται ότι ήλθε να παράσχει προστασία σε μία ομάδα ανθρώπων, αλλά η άποψή μας είναι ότι δε θα το πετύχει αυτό» δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργηθούν περισσότερα, όταν μπορεί κάποιος από εδώ και πέρα να διορθώνει το φύλο του με μία δήλωση βουλήσεως απλά και μόνο» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας: «Ισχυριζόμαστε ότι στο θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου πρέπει να υπάρχει και μία επιστημονική γνωμάτευση, που να τεκμηριώνει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση, που νιώθει ο διεμφυλικός -και όχι μόνο- γιατί θα πάνε και κάποιοι απατεώνες να ζητήσουν αλλαγή φύλου». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα καταχρηστικών συμπεριφορών ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βγαίνουν εικονικά διαζύγια για λόγους φορολογικών απαλλαγών».

«Η προϋπόθεση που βάζουμε εμείς είναι να υπάρξουν ιατρικές γνωματεύσεις σε μία διαδικασία πιο στέρεη, σε δύο φάσεις, όπως στο συναινετικό διαζύγιο, όπου κάνει κάποιος την αίτηση και αφήνουμε να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι τη δεύτερη συζήτηση στο δικαστήριο για την οριστική απόφαση, μήπως στο μεταξύ αλλάξει γνώμη» σημείωσε ο τομεάρχης της Ν.Δ. για να προσθέσει: «Όταν η μόνη προϋπόθεση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου είναι η δήλωση βούλησης, τότε ο δικαστής δεν θα έχει και πολλές εναλλακτικές, θα πρέπει να λέει "ναι". Επειδή όμως κάποιοι δικαστές δεν θα είναι σίγουροι, είτε γιατί είναι πιο συντηρητικοί ή γιατί θα θέλουν να είναι πιο προσεκτικοί [...] θα ζητούν μία πραγματογνωμοσύνη από ειδικό, που να πιστοποιεί ότι είναι σε κατάσταση δυσφορίας φύλου. Έτσι με την ουσιαστική δεύτερη ενέργεια του δικαστή η διαδικασία θα επιβραδυνθεί και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε περίπτωση, την οποία του μετέφερε ψυχίατρος, για έναν 18χρονο που αποφάσισε να αλλάξει φύλο, επειδή πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να αποδείξει ότι μία επιστημονικού τύπου γνωμάτευση πρέπει να υπάρχει ως προϋπόθεση, διότι αλλιώς με μία απλή δήλωση βούλησης το αφήνουμε εντελώς ελεύθερο και ως χαρακτηριστικό ακραίο παράδειγμα αυτού που εννοούσε είπε ότι μίλησε με κάποιον ψυχίατρο που ήταν διευθυντής στο Αιγινήτειο [...] Το ανέφερε σαν ακραίο παράδειγμα, ασφαλώς και δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα ανθρώπων που αισθάνονται μέσα τους αυτό το σύνδρομο δυσφορίας φύλου. Είναι, όμως, και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι αισθάνονται και δεν καταλαβαίνουν τι ζητάνε και για να αποφύγουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις καλό θα είναι να συνοδεύεται η δήλωση βούλησης από μία επιστημονική γνωμάτευση».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή