Ισπανία: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την Καταλονία

Μαδρίτη: Ο Πουτζντεμόν «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει»
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 00:14
UPD:01:20
REUTERS/SUSANA VERA

Τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 10 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία δήλωσε ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει».

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Πουτζντεμόν στην ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου.

Πηγές, τις οποίες επικαλείται η ισπανική εφημερίδα Abc, χαρακτήρισαν την ομιλία του κ. Πουτζντεμόν «σιωπηρή» δήλωση ανεξαρτησίας, ενώ προανήγγειλαν νομικές συνέπειες για τον ηγέτη της Καταλονίας.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή» τόνισε εξάλλου εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Πουτζντεμόν υπέγραψε έγγραφο - «διακήρυξη ανεξαρτησίας», λίγες ώρες αφότου πρότεινε στο κοινοβούλιο να «παγώσει» προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.

Όπως σημείωσαν Καταλανοί αξιωματούχοι, το περιεχόμενο του εγγράφου δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να ακολουθήσουν συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.

Το έγγραφο -το οποίο πάντως δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ- έχει τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» σημειώνεται στο έγγραφο.

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», τονίζεται επίσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή