Νομπελίστες Ειρήνης 2017 κατά Τραμπ

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 16:31
UPD:17:37
REUTERS/JONATHAN ERNST

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ «αναδεικνύει» τον πυρηνικό κίνδυνο στον κόσμο, ανέφερε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) αφού τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της ICAN Μπεατρίς Φιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σουηδέζα επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δείξει ότι «δεν ακούει» πάντα τους εμπειρογνώμονες.

«Αν δυσανασχετείτε στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα, τότε οφείλετε να δυσανασχετήσετε και στην ίδια την ιδέα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα «πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνονται ιδιαίτερα σε ασφάλεια».

«Καμιά χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των ανθρωπιστικών αρχών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες πυρηνικές δραστηριότητες», επέμεινε, καλώντας σε διάλογο τα μέρη που συγκρούονται πάνω στα θέματα των πυρηνικών.

«Οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές», διαβεβαίωσε η κ. Φιν και κάλεσε ιδιαίτερα να υποστηριχθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο που «το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία».

Η ICAN η οποία συνασπίζει πολλές ΜΚΟ, κινητοποιήθηκε για τη συνθήκη απαγόρευσης των ατομικών όπλων που υιοθετήθηκε από 122 χώρες στις 7 Ιουλίου στον ΟΗΕ.

Το κείμενο προτείνει για πρώτη φορά την απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης ή της απειλής χρήσης πυρηνικών. Η εμβέλειά του παραμένει ωστόσο ουσιαστικά συμβολική, αφού όλες οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 50 χώρες, δήλωσε η κ. Φιν, διευκρινίζοντας πως η ICAN αναμένει ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί «στα τέλη του 2018».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή