Συμφωνία υπ. Υγείας - ΕΝΕ για ανοιχτή συζήτηση για τον νοσηλευτικό κλάδο

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 15:37
UPD:15:48
SOOC/Nick Paleologos

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τη δέσμευση να κληθούν σε ανοιχτή συζήτηση οι φορείς εκπροσώπησης του νοσηλευτικού κλάδου και ιδιαίτερα το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής για το προς ψήφιση ν/σ και για τα υπόλοιπα κλαδικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα. ανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός είχε το μεσημέρι συνάντηση με αντιπροσωπεία του δ.σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), με θέμα συζήτησης το προσχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων για το νοσηλευτικό κλάδο και την εκπροσώπηση του, που πρόσφατα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης και την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών για νέα Διοίκηση.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ο υπουργός επέμεινε ότι είναι ισχυρή πολιτική βούληση του Υπουργείου να προχωρήσουν και να νομοθετηθούν, μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, οι δύο βασικές αλλαγές: 1. το θέμα του ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτές κατηγορίες με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, και 2. το θέμα της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της ΕΝΕ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και την οργάνωση των τμημάτων της ανά περιφερειακή ενότητα, παίρνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη βιωσιμότητα του νέου οργανωτικού μοντέλου αλλά κυρίως την ανάγκη ανοικτής, συμμετοχικής και αυθεντικότερης εκπροσώπησης όλων των νοσηλευτών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε τη συμφωνημένη ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί η διενέργειά τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.  

Η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές και ότι η νέα Διοίκηση θα συνεργαστεί με το Υπουργείο για την τελική διαμόρφωση του ν/σ, αποδεχόμενη ότι θα τεθεί αντικειμενικά θέμα επανάληψης των αρχαιρεσιών εντός του 2018 για την εναρμόνιση των οργάνων της ΕΝΕ με το νέο πλαίσιο που θα έχει ψηφιστεί.  

«Καμία απαξίωση σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων»

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων, αλλά αποτύπωση μιας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία χιλιάδων εργαζομένων διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης με στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής νοσηλευτικής φροντίδας. Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή ενισχύει το κλίμα αλληλεγγύης, αναγνώρισης ρόλων και εργασιακής ασφάλειας στη νοσηλευτική υπηρεσία και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των νοσηλευτικών υπηρεσιών, που με πολύ κόπο και κάτω από συνθήκες εργασιακής και μισθολογικής πίεσης προσφέρονται σήμερα στο ΕΣΥ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή