ΟΑΧΟ: «Πηγή ανησυχίας» το χημικό οπλοστάσιο της B. Κορέας

Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 07:35
UPD:07:36
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας συνιστά «πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο, τόνισε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), απευθύνοντας έκκληση να ασκηθεί πίεση στην Πιονγιάνγκ για να το καταστρέψει.

Η κατοχή χημικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα «θα όφειλε να είναι μια πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού.

Η ποσότητα των χημικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των 3.000 και των 5.000 τόνων, ανέφερε ο Ουζουμτζού στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Πιονγιάνγκ διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Πρωτοβουλία για την Απειλή των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Threat Initiative), η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της νευροτοξικούς παράγοντες όπως το αέριο σαρίν και το VX, μια ακόμη πιο θανατηφόρα εκδοχή του σαρίν, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.

«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα λόγω του ότι είναι απρόβλεπτη», σημείωσε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση» προκειμένου να πειστεί η Πιονγιάνγκ να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές επιστολές που της απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα. Το τελευταίο αίτημα αυτού του είδους είχε σταλεί τον Μάρτιο, σημείωσε ο Ουζουμτζού.

«Όλα τα διαβήματα και τα αιτήματα για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αντιπροσώπους έμειναν δυστυχώς αναπάντητα», συνέχισε ο Ουζουμτζού. «Δεν θέλουν να μας συναντήσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα φέρει κεφαλή με αέριο σαρίν.

Το 2009, το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group (ICG) είχε προειδοποιήσει ότι πέραν του προγράμματός της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών και βιολογικών όπλων.

Σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει αέριο σαρίν, αέριο μουστάρδας, φωσγένιο, Ταμπούν και άλλους νευροτοξικούς παράγοντες ικανούς να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από αεροσκάφη, με την εκτόξευση πυραύλων ή ακόμη με πυροβολικό.

Ο ΟΑΧΟ προέτρεψε την Πιονγιάνγκ τον Απρίλιο να ενταχθεί «χωρίς χρονοτριβή» στη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα, όπως και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Νότιο Σουδάν, είναι ανάμεσα στα τελευταία κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή