Οι ΗΠΑ απελαύνουν 15 Κουβανούς διπλωμάτες

Έντονη αντίδραση της Αβάνας
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 08:17
UPD:08:18
REUTERS/Alexandre Meneghini

Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον - Αβάνας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην απέλαση 15 υπαλλήλων της πρεσβείας της Κούβας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, προσθέτοντας ότι οι απελάσεις αποφασίστηκαν «λόγω της ανικανότητας της Κούβας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των διπλωματών μας» αλλά και για να «εξασφαλιστεί ακριβοδίκαιη ισορροπία» στη διπλωματική παρουσία των δύο κρατών.

Οι διπλωμάτες υπό απέλαση - οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν ονομαστικό κατάλογο στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον - έχουν επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια, ωστόσο ουδείς εξ αυτών θα ανακηρυχθεί persona non grata, όπως διευκρίνισε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη, αστήρικτη και απαράδεκτη, όπως και το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηριχθεί».

«Με αυτές τις ενέργειες, που έχουν πολιτικά κίνητρα και είναι άσκεφτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευθύνεται για την τωρινή και πιθανόν τη μελλοντική επιδείνωση των διμερών σχέσεων», είπε ο Ροντρίγκες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Από τα τέλη του 2016 ως τον Αύγουστο 22 Αμερικανοί διπλωμάτες, υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας των «επιθέσεων» που καταγγέλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: απώλεια ακοής, ζαλάδες, ναυτία και σε τουλάχιστον μία περίπτωση εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένοι χρειάστηκε να επαναπατριστούν για να τους προσφερθούν φροντίδες. Οι έρευνες δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στην εύρεση των αιτίων, του modus operandi, ούτε των δραστών αυτών των «επιθέσεων», που φέρονται να έγιναν σε κατοικίες διπλωματών και σε ξενοδοχεία όπου σύχναζαν οι Αμερικανοί. Η Ουάσιγκτον είχε ήδη απελάσει τον Μάιο διακριτικά δύο Κουβανούς διπλωμάτες εξαιτίας της υπόθεσης, πριν καν αποκαλυφθεί. Οι Αμερικανοί επίσημα δεν επιρρίπτουν την ευθύνη για τις «επιθέσεις» αυτές στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά καθιστούν υπεύθυνη την Αβάνα για την ασφάλεια των διπλωματών τους.

Ο Ροντρίγκες απέρριψε την απόφαση της Ουάσιγκτον για τις απελάσεις «πριν να υπάρξουν αποτελέσματα των ερευνών ούτε αποδεικτικά στοιχεία για τα συμβάντα». Πρόκειται για μια απόφαση «εξόχως πολιτική» ανέφερε ο Κουβανός ΥΠΕΞ και προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση «να πάψει να πολιτικοποιεί αυτό το ζήτημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση (...) και περαιτέρω οπισθοδρόμηση στις διμερείς σχέσεις, που ήδη είχαν πληγεί από την ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή