Συρία: 18 άμαχοι νεκροί σε επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 06:54
UPD:07:08
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον στη Ράκα της Συρίας, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τελευταίων τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Άμαχοι αντλούσαν νερό από ένα πηγάδι κοντά στο δημοτικό στάδιο στο βόρειο τμήμα της Ράκας τη στιγμή των πληγμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, ανάμεσα στους 18 νεκρούς είναι τέσσερα παιδιά.

Η περιοχή που επλήγη βρίσκεται σε έναν τομέα από όπου έχουν μεν αποσυρθεί τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά η οποία δεν βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, κυρίως από αέρος.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον τόνισε ότι «γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να περιορίζονται τα πλήγματα σε πολιτικές υποδομές» και να «αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων» σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνασπισμός θα ερευνήσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως κάνει σε κάθε περίπτωση που καταγγέλλονται θάνατοι αμάχων.

Η Ράκα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, βρέχεται από τον Ευφράτη ποταμό. Αλλά εδώ και μήνες η πόλη, η πρώην «πρωτεύουσα» του Ι.Κ. στη συριακή επικράτεια, δεν έχει τρεχούμενο νερό εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πολλοί από τους οποίους έγιναν από τον διεθνή συνασπισμό. Οι κάτοικοι είναι έτσι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για να βρουν νερό στις όχθες του Ευφράτη, σε πηγάδια και νερόλακκους στην πόλη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο διεθνής συνασπισμός αναγνώρισε ότι ευθύνεται για τον θάνατο 735 αμάχων στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ από το 2014.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή