Σημεία - σταθμοί από τη ζωή του Χιου Χέφνερ

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 13:49
UPD:29/09/2017 00:09
REUTERS/© JASON REDMOND / Reuters

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζήσεις το όνειρο κάποιου άλλου». Με αυτό το απόφθεγμα του Χιου Χέφνερ, το περιοδικό Playboy αποχαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter τον δημιουργό του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών από φυσικά αίτια στην κατοικία του, το «Playboy Mansion» στο Μπέβερλι Χιλς.

Προκειμένου να ιδρύσει το Playboy το 1953, ένα περιοδικό που συνέβαλε καταλυτικά στη σεξουαλική απελευθέρωση, ο Χέφνερ έλαβε δάνειο 600 δολάρια βάζοντας ενέχυρο τα έπιπλά του. Μαζί με κεφάλαια συγγενών του, συγκέντρωσε συνολικά 8.000 δολάρια προκειμένου να ξεκινήσει την κυκλοφορία του περιοδικού.

Πέρα από τις γυμνές φωτογραφήσεις που περιελάμβανε το περιοδικό, ο Χέφνερ χρησιμοποίησε τις σελίδες του για να γράφει άρθρα ενάντια στη λογοκρισία και να προωθεί διάφορες ελευθεριάζουσες απόψεις.

EURONEWS

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Χέφνερ είχε τον τελευταίο λόγο για τα πάντα που αφορούσαν το περιοδικό, ακόμη και για τις γελοιογραφίες. Το περιοδικό του φιλοξένησε κατά καιρούς εκτενείς συνεντεύξεις με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος, ο Μάλκολμ Χ και ο Τζον Λένον.

Τη δεκαετία του 1970 το περιοδικό είχε μηνιαία κυκλοφορία που έφτανε τα επτά εκατομμύρια τεύχη, ενώ τη δεκαετία του 1980 η αυτοκρατορία του αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας του ανταγωνισμού από αντίπαλα περιοδικά που δημοσίευαν περισσότερο τολμηρές φωτογραφίες.

Ο Χέφνερ είχε ανοίξει εξάλλου το πρώτο του Playboy Club στο Σικάγο το 1960, ενώ αργότερα ακολούθησαν δεκάδες άλλα κλαμπ που έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία και την Τζαμάικα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «το σεξ είναι η πρωταρχική κινητήριος δύναμη στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας».

REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Το 1985 ο Χέφνερ υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο του προκάλεσε μερική παράλυση και προβλήματα στην ομιλία, αλλά στη συνέχεια ανέκτησε πλήρως τις δυνάμεις του. Είχε λατρεία στην Pepsi, καταναλώνοντας μέχρι και... 36 μπουκάλια την ημέρα, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

REUTERS/© MICHAELA REHLE / REUTERS

Το 2012 παντρεύτηκε σε ηλικία 86 ετών με την κατά 60 χρόνια νεότερή του Κρίσταλ Χάρις, η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά σύζυγός του.  

Σε συνέντευξή του το 2003 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χέφνερ δήλωσε πως εύχεται «να παραμείνει στην μνήμη των ανθρώπων ως κάποιος που είχε θετικό αντίκτυπο στην αλλαγή των σεξουαλικών αξιών της εποχής μας». «Και πιστεύω πως υπ’ αυτήν την έννοια το έχω επιτύχει», πρόσθετε.

Ο Χέφνερ είχε ζητήσει να ταφεί σε μια κρύπτη σε νεκροταφείο του Λος Άντζελες, δίπλα στον τάφο της Μέριλιν Μονρόε, η οποία πόζαρε στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού, το 1953.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή