Μεσολάβηση Ε.Ε. για Καταλωνία ζητεί η δήμαρχος Βαρκελώνης

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 12:59
UPD:14:03
EPA/TONI GALAN

Απέχοντας πολύ από το να είναι «θεσμική διαμάχη», το θέμα της ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση», θεωρεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

A- A A+

Η δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει φέρει αντιμέτωπη τη Μαδρίτη με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, για την πρόθεσή της να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτόνομης περιοχής.

«Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης αποτελεί χρέος μου, ως δημάρχου της πρωτεύουσας της Καταλωνίας Βαρκελώνης, να απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη μεσολαβητικής προσπάθειας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλωνίας για την εξεύρεση δημοκρατικής λύσης», γράφει η κα Κολάου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian.

«Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλωνίας απέναντι σε ένα κύμα καταστολής που εφαρμόζεται από το ισπανικό κράτος» είναι αναγκαία. Απέχοντας πολύ από το να είναι «θεσμική διαμάχη», το θέμα της ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση», θεωρεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

EURONEWS

Η ίδια είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας και επικριτική με τις «μονομερείς ενέργειες» της τοπικής κυβέρνησης, κατηγορεί ωστόσο την «αδιάλλακτη κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι» ως υπεύθυνη για την «επιδείνωση της κατάστασης».

«Οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται από τις απειλές σύλληψης 700 δημάρχων, το κλείσιμο ιστοσελίδων του Διαδικτύου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Οι καταλανικές αρχές επιμένουν στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο έχει κριθεί παράνομο από την ισπανική Δικαιοσύνη. Η κεντρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει, μέχρι και να μπλοκάρει την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα με τις δυνάμεις της τάξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρις στιγμής αποφύγει να πάρει θέση και τις τελευταίες εβδομάδες επιμένει ότι πρόκειται για θέμα της ισπανικής εσωτερικής πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή