«Όχι» ΣτΕ σε δύο Σύρους που ζητούσαν να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 19:56
UPD:23/09/2017 00:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Τις αιτιάσεις δύο Σύρων προσφύγων, οι οποίοι ζητούσαν να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, απέρριψε την Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας ότι για τους εν λόγω Σύρους η γειτονική χώρα θεωρείται ασφαλής.

Οι δύο Σύροι ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Στις υπ΄αριθμ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις του, το ΣτΕ επισημαίνει ότι τα δύο αυτά άτομα, τα οποία μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα, καθώς εκεί βρίσκονται συγγενείς τους.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, αναφέρει ότι οι Επιτροπές Προσφύγων απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη όταν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον πρόσφυγα που έχει υποβάλει την αίτηση.

Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δύο συγκεκριμένων προσφύγων περί απειλής της ζωής τους και της ελευθερίας τους σε περίπτωση που οδηγηθούν στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι αυτό δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή