Απειλή για την υγεία οι συζυγικοί καβγάδες

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 13:11
UPD:13:22
shutterstock

Μία νεότερη μελέτη τώρα, η οποία έγινε σε μια περίοδο 10 ετών και συμπεριέλαβε σχεδόν 3.700 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών,  ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των ζευγαριών και των καρδιακών παθήσεων αλλά και της θνησιμότητας.

A- A A+

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε μελέτη που έγινε στη Γιούτα των ΗΠΑ η οποία διαπίστωσε ότι οι καυγάδες και οι εντάσεις που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι μέσα στο γάμο του δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των γυναικών. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η κατάθλιψη και το μεταβολικό σύνδρομο είναι πολύ συχνότερα στις γυναίκες και όχι στους άνδρες, όταν υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις στο γάμο τους.

Μία νεότερη μελέτη τώρα, η οποία έγινε σε μια περίοδο 10 ετών και συμπεριέλαβε σχεδόν 3.700 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των ζευγαριών και των καρδιακών παθήσεων αλλά και της θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που καταπίεζαν τον εαυτό τους και έκαναν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην απαντήσουν όταν μάλωναν στο σύζυγό τους, κινδύνευαν κατά 4 φορές περισσότερο να πεθάνουν συγκριτικά με τις γυναίκες που εξέφραζαν ελεύθερα την αντίθεσή τους. Όταν μάλιστα μέσα σε αυτή τη συζυγική αντιπαράθεση υπήρχε και κακομεταχείριση, τότε οι πιθανότητες οι γυναίκες να σιωπούν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, με όσα αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση της υγείας τους.

Επιπροσθέτως, οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν κατάθλιψη και προβλήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες που λάμβαναν μέρος δυναμικά μέσα στην αντιπαράθεση. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο γάμος επιδρά ευεργετικά στην υγεία των ανδρών, καθώς, όπως διαφάνηκε, οι παντρεμένοι είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ' ό,τι οι ελεύθεροι.

Ένα ακόμα εύρημα της μελέτης αυτής, αφορούσε το άγχος και το στρες που επηρέαζε τις γυναίκες στη δουλειά τους και το οποίο μετέφεραν στο σπίτι όταν αυτή τελείωνε. Στην περίπτωση αυτή οι γυναίκες που γύριζαν σπίτι τους αναστατωμένες είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσες δεν επηρεάζονταν από το εργασιακό στρες. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή επηρέαζε και τους άνδρες τους σε μεγάλο βαθμό, ενώ επίσης, δημιουργούσε και σοβαρά προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό οδηγούσε σε αντιπαραθέσεις και αυτές με τη σειρά τους σε σοβαρούς καυγάδες και επιθετικότητα.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι το στρες και η επιθετικότητα ανάμεσα στα ζευγάρια δεν καταστρέφει μόνο τη σχέση τους αλλά απειλεί και την υγεία τους, καθώς και την ίδια τη ζωή τους. Το ίδιο καταστροφικό είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό δεν αντικρούουν τη λεκτική επίθεση του συζύγου τους κρατώντας μέσα τους, από φόβο τις περισσότερες φορές, τη γνώμη τους και την αντίθεσή τους. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα ζευγάρια να συζητούν τα όποια προβλήματα τους και να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα τους μέσα στη σχέση τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή