Στεφάνι στο μνημείο ολοκαυτώματος Βιάννου κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 12:34
UPD:15:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Στεφάνι στο μνημείο ολοκαυτώματος Βιάννου κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το oλοκαύτωμα (ή Σφαγή) της Βιάννου είναι οι μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές άνω των 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από ναζί, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμιου πολέμου.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943 είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα, ενώ υποστηρίζεται οτι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 500.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι «η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων του ολοκαυτώματος της Βιάννου εκπέμπει στο διηνεκές τρία μηνύματα:

»Πρώτον, το μήνυμα της Ελευθερίας.  Εμείς οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε ανυποχώρητα τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι σύνορα, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Δεύτερον, το μήνυμα της Μνήμης. Δεν ξεχνάμε στη μνήμη τους και για λόγους Δικαιοσύνης ότι οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι και θα είναι πάντοτε απαράγραπτες.  Δηλαδή θα είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες ως την τελική δικαίωση.

Το τρίτο μήνυμα είναι το μήνυμα της Διδαχής.  Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.  Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν τελειώσει. Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.  Πρέπει να φύγουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει να υπερασπισθούμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.  Γιατί μέσα από την Κοινωνική Δικαιοσύνη και από την Αλληλεγγύη θα πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή