Οικονομική και φορολογική αποκέντρωση ζητεί η ΚΕΔΕ

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 17:30
UPD:17:32
Eurokinissi/EUROKINISSI

Η ΚΕΔΕ ζητεί αποκέντρωση στο επίπεδο των οικονομικών και του φορολογικού συστήματος, καθώς η αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και στην ανάπτυξη της, όμως χρειάζεται οξυγόνο μέσα από τις αρμοδιότητες και τους πόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Οι δηλώσεις του κ. Πατούλη έγιναν κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη φορολογική αποκέντρωση και το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Πατούλης, από το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 82η ΔΕΘ, τόνισε ότι η μελέτη έχει αξιοποιήσει διεθνείς βάσεις στατιστικών δεδομένων για τη συγκριτική εξέταση της φορολογικής αποκέντρωσης σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και περιέχει αναλύσεις και σημαντικά στοιχεία, αποτελώντας τη βάση για τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης συζήτησης για τη φορολογική αποκέντρωση στην Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επανέλαβε ότι «τα οικονομικά των δήμων βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση όσον αφορά την τελευταία δεκαετία» και ότι «τα χρήματα που εισπράττονται από τους πολίτες θα πρέπει να αποδίδονται αυτομάτως από την κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες».

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που απαιτείται είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες.

Προτείνεται, μεταξύ άλλων, συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα φορολογικά έσοδα, προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, πολιτική που να εξειδικεύεται κατά κατηγορία δήμου, καθώς και πρόνοια για μηχανισμό αναδιαμονής που θα ενισχύει τους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή