Γουατεμάλα: Η αστυνομία «απελευθέρωσε» βουλευτές από το κοινοβούλιο

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 15:10
UPD:15:13
REUTERS/LUIS ECHEVERRIA

Με κλούβες της αστυνομίας και μετά από χρήση δακρυγόνων κατά χιλιάδων διαδηλωτών, που είχαν αποκλείσει τις εξόδους του κοινοβουλίου, η Αστυνομία στη Γουατεμάλα κατάφερε να  βγάλει από το κτίριο τους βουλευτές που είχαν αποκλειστεί εκεί επί επτά ώρες.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για δύο τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που μειώνουν τις ποινές των υπευθύνων στην περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, το κοινοβούλιο ανακοίνωσε τελικά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσύρονται. Οι τροποποιήσεις, που θα έπρεπε πάντως να επικυρωθούν και από τον πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, δεν πρόκειται να εισαχθούν ποτέ ξανά προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Όσκαρ Τσιντσίλα.

Παρά την απόσυρση όμως, το κλίμα παρέμεινε τεταμένο στην πρωτεύουσα που χθες γιόρταζε και την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γουατεμάλας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων την παραίτηση του προέδρου Μοράλες, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και ο ίδιος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του.

Πηγή: ΑΜΠΕ -AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή